اقدامات کنونی احیای زایندهرود و تالاب گاوخوبی را عملیاتی نمیکند
مسئول کارگروه حقوقی کمیته آب اتاق بازرگانی اصفهان گفت: برای احیای تالاب گاوخونی باید با بحثهای علمی پیش رفت اما اقدامات کنونی احیای زایندهرود و تالاب گاوخوبی را عملیاتی نمیکند.
فابنا/ اسفندیار امینی پیرامون وضعیت کنونی تالاب بینالمللی گاوخونی اصفهان و مشکلات این تالاب اظهار کرد: مباحثی که تا کنون درباره احیای تالاب گاوخونی چه در سطح استان و چه در سطح شورای عالی آب و شورای هماهنگی زایندهرود مطرح شده، بیشتر بحثهای فانتزی بوده تا بحثهای واقعی و احیا تالاب با سخنانی که میگویند، 2 مقوله جدا است.
وی افزود: در کل پائین دست رودخانه از حیث ارتفاع خارج شده و عملا هنگامی که آب به سد مروان میرسد، به پائین دست آبی نمیرود و از آنجا نیز تا گاوخونی نزدیک به 100 کیلومتر است.
وی خاطرنشان کرد: تخصیص 175 میلیون متر مکعب آب بری تالاب گاوخونی نیز در مصوبات سیزدهمین جلسه شورای آب هم آمد اما سئوال اینجا است که آن آب کجا بوده است.
امینی تصریح کرد: آن مباحث یاد شده فانتزی برای پاسخ به افکار عمومی بوده و در عمل همچنان در بالادست رودخانه به شدت لولهگذاری، کشت و صنعت خود را تجهیز کرده و طرح بن بروجن را احیا میکنند و اینها همه مغایر با احیای رودخانه است.
وی افزود: تمام مواردی که ذکر شد، به برداشتهای آب از رودخانه اضافه میشود و در حال حاضر کشاورزانی که برای کشت آب به آنها داده شده، کمتر از 20 درصد میزان حقابههایشان بهرهمند شدهاند.
مسئول کارگروه حقوقی کمیته آب اتاق بازرگانی اصفهان با بیان اینکه از نظر طبیعی، باید حوزه زایندهرود حقابهدار آن آب را کامل بگیرد گفت: اگر آب را کامل بگیرد، اشباع حوزه سبب امکان احیای تالاب ایجاد شده و بخشی از این آب مطلقا نه تالاب گاوخونی بلکه دریاچهها و تالابهایی که پایاب رودخانه هستند، میرود و این عملیاتی نیست؛ تالابها از اشباع شدن حوزهها آبگیر میشوند اگر حوزه اشباع نشود، آبی نیز به آن نمیرسد.
وی گفت: بحث احیای تالاب گاوخونی، یک خوراک رسانهای بوده و با این شیوه در چرخه طبیعی تمام مصارفی که در حوزه به ویژه بخش کشاورزی و محیط زیست که گاوخونی هم بخشی از آن بوده، مستقیم با آب وارد شده به حوزه تامین نمیشده؛ این آب هنگامی که وارد حوزه میشده چندین بار در گردش بوده و در حوزه مصرف شده و بار دیگر نفوذ میکرده است و در سفرههای پائین دست مجدد استفاده میشده و باز برمیگردد و پس از آن به تالاب میرسد اما تا هنگامی که این چرخه احیا نشود، امکان احیای تالاب نیست.
امینی تصریح کرد: در این باره باید تصمیمگیری لازم صورت گیرد چون رودخانه توان تامین نیازهای چهارمحال و نیازهای صنایع و توسعه کشاوزی در استان اصفهان و شهرها را نداشته و یا باید این مسئلهای که هر روز بدتر میشود را بپذیریم که در پی آن بیماریهای بسیاری به دلیل ریزگردهای سمی تالاب به وجود آمده است.
وی تصریح کرد: در غیر این صورت بار اضافی را متوقف کرده و دولت باید در بعضی مناطق که توسعه کشاورزی در آن صورت گرفته، اقداماتی را انجام دهد که برای ارومیه صورت داد و سرمایهگذاری را از افراد خریداری کرده تا آب مجدد وارد رودخانه شود و این اقدام باید در بالادست برای نجات آن، انجام شود.
مسئول کارگروه حقوقی کمیته آب اتاق بازرگانی اصفهان بیان کرد: اگر آب داخل حوزه باشد چندینبار مصرف میشود ولی خارج حوزه که با پمپاژ آب از حوزه خارج میشود، امکان برگشت نبوده و باید آبی که از حوزه خارج میشود را خریداری کنند تا به حوزه آبریز بازگردد.
وی افزود: ساماندهی رودخانه اولویت نخست بوده که این مسئله شامل برداشتن تمام موانع در بستر رودخانه و حریم آن است و البته این مسئله باید در سرشاخها که جلوی ورود آب به سد را گرفتهاند صورت گیرد؛ همچنین چاههای غیر مجاز حریم و بستر رودخانه باید حذف شوند و اگر این اقدامات صورت گرفت، پس از گذشت چندین سال شاید امیدوار بود که تالاب به حالت خودش برگردد./تسنیم
انتهای پیام/